Wat kunt u doen met de social media accounts na het overlijden van een naaste? Tegenwoordig hebben heel veel mensen één of meer social media accounts, bij Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en ga zo maar door. Maar wat nu als iemand is overleden? Wat kunt u dan doen met deze accounts? En wat wilt u dat er met uw eigen accounts gebeurt nadat u bent overleden? Al eens over nagedacht?

Op social media staan vaak veel persoonlijke gegevens, denk aan foto’s, video’s en berichtjes. Misschien wilt u de pagina zo snel mogelijk uit de lucht halen. Of u vindt het juist fijn om nog even niks te doen, zodat u de profielen nog kunt bekijken. Bij sommige social media is het mogelijk om te kiezen voor een ‘herdenkingsstatus’.

Hieronder vindt u per social media wat de mogelijkheden zijn. Door op de link te klikken wordt u meteen doorgestuurd naar de juiste pagina waar gevraagd wordt wat u met het account wilt doen. Meestal worden er aanvullende gegevens van u gevraagd. Denkt u er wel aan dat als u kiest voor ‘verwijderen’, dit definitief is. Alle berichten en foto’s zijn dan permanent verwijderd.

Zelf kunt u in uw eigen social media accounts ook alvast aangeven wat uw wensen na het overlijden zijn, verwijderen of de herdenkingsstatus. En wie uw account mag beheren. Soms kun je een ‘inactiviteitsvoorkeur’ instellen. Als u dan langer dan een bepaalde (door u gekozen) periode niet actief bent geweest op het account, wordt deze (na een waarschuwing) verwijderd. Of u kiest ervoor dat na een bepaalde periode van inactiviteit uw gegevens worden gedeeld met door u geselecteerde personen. Dit kunt u regelen bij de instellingen van uw account.

Het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat iemand toegang kan krijgen tot uw accounts na uw overlijden. Bijvoorbeeld door aan te geven aan uw partner of familielid waar u uw wachtwoorden heeft bewaard. Of nog beter, door gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een programma dat helpt alle wachtwoorden te beheren, onthouden en verbeteren. Een soort digitale kluis.

Hulp nodig of nog vragen? Neem contact met mij op!