Het is weer december, de laatste maand van het jaar. December is natuurlijk ook de maand van de feestdagen. Meestal een tijd van samenzijn met dierbaren (al is het dit jaar even anders). En wie weet, van elkaar verrassen met een cadeautje.

Denkt u erover om dit jaar met de feestdagen uw dierbaren te verrassen met een schenking? Dat kan een goed idee zijn, voor zowel uzelf als uw dierbaren. Schenken brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee.

Ten eerste natuurlijk omdat u de schenking persoonlijk kunt doen. Daardoor is de ontvanger ook nog in de mogelijkheid om u hiervoor te bedanken. Hoe anders is dit bij de ontvangst van een erfenis na een overlijden. Oftewel, liever met een warme hand…

Daarnaast verlaagt u uw box 3 vermogen. Dit scheelt bij de belastingaangifte, als u boven de vrijstelling uit komt. En dit kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op de eigen bijdrage die u betaalt voor een zorginstelling of zorg die u thuis krijgt.

U moet natuurlijk wel rekening houden met de vrijstellingen die er zijn. Zo voorkomt u dat de ontvanger schenkbelasting moet betalen. De vrijstelling in 2020 voor ouders die aan kinderen schenken is € 5.515,- .

Voor schenkingen aan anderen, dus schenkingen aan kleinkinderen, kinderen aan ouders, aan neven en nichten, broer aan zus, of aan iemand die geen familie is, is de vrijstelling € 2.208,- voor het hele jaar.

Heeft u meerdere schenkingen aan deze persoon gedaan dit jaar? Dan moet u de bedragen bij elkaar op tellen.

U kunt ook eenmalig een verhoogde vrijstelling krijgen voor de schenkbelasting. De ontvanger (of zijn of haar partner) moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Als het om ouders gaat die aan kinderen schenken kan dat een vrij te besteden bedrag zijn, een schenking voor een studie of voor de aankoop van een huis.

Deze eenmalige hoge vrijstelling bij een schenking aan anderen geldt alleen als het een schenking is in verband met de aankoop van een huis.

Kijk voor alle bedragen en vrijstellingen ook eens op de site van de Belastingdienst. En neem voor meer informatie gerust contact met mij op.