Een tijd geleden werkte ik voor een grote verzekeraar. Maar al te vaak kreeg ik de vraag of een oude uitvaartpolis of levensverzekering van deze verzekeraar was en of deze nog uitbetaald kon worden. Vaak was deze pas veel later na het overlijden van de betreffende persoon gevonden. Want ja, hoe weet u nu of iemand een overlijdens- of een levensverzekering had?

Sommige polissen waren echt heel oud. Prachtige documenten. Jarenlang is er premie voor betaald, vaak nog door de ouders van degene op wiens naam de polis staat. De premie werd vroeger aan de deur contant opgehaald. Na een aantal jaar is de polis premievrij en hoeft er niet meer voor betaald te worden. Het is daarom ook niet meer te achterhalen dat de polis bestaat, er is de afgelopen jaren geen geld van de rekening afgeschreven. Het geeft (meestal) recht op een afgesproken bedrag dat op de polis staat vermeld.

Wat nu als u zo’n uitvaartpolis of levensverzekering vind? Vaak is de maatschappij overgenomen door een andere maatschappij, soms meerdere keren, dus bij wie moet u zijn voor een betaling?

Het beste is om eerst te speuren op internet. Vaak komt u er dan wel achter bij wie de verzekering nu loopt. Lukt dat niet? Dan kunt u via de informatiedesk van De Nederlandsche Bank navragen wie de rechtsopvolger is van de verzekeraar.  Telefonisch te bereiken via nummer 0800 020 1068 (gratis) of via e-mailadres info@dnb.nl.

Weet u zeker dat er een verzekering is afgesloten, maar heeft u geen polis kunnen vinden? Ook geen andere gegevens in de administratie die wijzen op een verzekering? Dan kunt u de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars inschakelen. Hoe u dat kunt doen leest u op de website van A tot Zekerheid. Er zijn spelregels aan verbonden en de zoektocht kan 3 tot 4 maanden duren.

Wilt u voorkomen dat uw nabestaanden straks ook een zoektocht moeten doen naar uw verzekering? Zorg dan voor een goede administratie en een overzicht van belangrijke zaken voor uw nabestaanden.

Hulp nodig met het maken van een overzicht voor uw nabestaanden, of het zoeken van een polis? Neem vrijblijvend contact met mij op.