De meeste mensen weten dat ze na een overlijden mogelijk erfbelasting moeten betalen. Maar vergeet u niet de inkomstenbelasting die mogelijk ook gedaan moet worden over het jaar van overlijden?

De aangifte inkomstenbelasting na overlijden doet u met het zogenaamde F-biljet. Het is niet mogelijk om dit digitaal te doen, omdat de DigiD na overlijden wordt geblokkeerd.

Bent u partner van de overledene? Dan kunt u ervoor kiezen of u fiscaal partner bent van de overledene of niet. Wat verstandig is, hangt af van uw situatie. Dit heeft te maken met het gezamenlijk inkomen, spaargeld, de aftrekposten en heffingskortingen. Kiest u er voor om fiscaal partner te zijn van de overledene, dan moet u wachten met het invullen van het F-biljet tot het jaar om is. Zelf moet u dan het P-biljet invullen. Als u er voor kiest om geen fiscaal partner te zijn, kunt u de aangifte voor de overledene al in het jaar van overlijden doen. U zelf doet dan aangifte als het jaar om is. Dit kan dan digitaal.

Het F-biljet ontvangt u automatisch thuis 5 maanden na het overlijden. Als het overlijden in het eerste kwartaal was, dan kan het iets langer duren voordat u het biljet ontvangt. Het is dus belangrijk dat u de administratie van de overledene nog niet opruimt. De jaaropgaven zijn nog van belang voor de aangifte. Digitaal opzoeken is vaak lastig na een overlijden. En het F-biljet is ook niet voor ingevuld, dus u moet alle gegevens invullen. Mogelijk zijn er ook nog facturen van zorgkosten die u bijvoorbeeld kunt aftrekken.

De aangifte moet vóór 1 mei van het jaar na overlijden ontvangen zijn bij de Belastingdienst. Lukt dit niet, dan moet u uitstel aanvragen. Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de Belastingdienst.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met mij op.